Lasten kaltainen

Evankeliumin tekstikatkelmassa esiintyy neljästi sana pikkulapsi (jakeet 2–5) sekä kahdesti adjektiivi pieni (6, 10). Jeesus kehottaa opetuslapsia tulemaan sellaisiksi kuin lapset, kääntymään ja nöyrtymään.

Jeesus opetti paljon vertauksin, ja Raamatun Sana on usein tulkittavissa monella eri tasolla, kuten mielestäni tässäkin. Jeesus opetti Nikodeemukselle (Joh. 3), että meidän tulee syntyä uudesti, ylhäältä. Kun joku syntyy taivasten valtakunnan kansalaiseksi, hänestä tulee hengellinen lapsi riippumatta hänen fyysisestä iästään.

Isä pitää huolta kaikista lapsistaan, vaikka viettelysten täytyy tulla. Niin kävi aikoinaan Eedenin paratiisissa ja jokainen ymmärtävässä iässä oleva joutuu yhä omalla kohdallaan valitsemaan, ketä tahtoo seurata: Totuuden Isää vai monenkirjavia, toinen toistaan kutkuttavampia valheita.

Tuomo Viherjuuri.Yhtäkään lasta ei pidä halveksia, sillä jokaisen oma suojelusenkeli näkee taivaassa Jeesuksen taivaallisen Isän kasvot.

 


Tuomo Viherjuuri
kanttori
Kokkolan suomalainen seurakunta
tuomo.viherjuuri@evl.

 

Sunnuntai 2.10.
Matt. 18:1-10

Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: ”Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?”
    Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi:
    ”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut. Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.
    (Voi tätä maailmaa ja sen viettelyksiä! Viettelysten täytyy kyllä tulla, mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta ne tulevat! Jos kätesi tai jalkasi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan parempi, että käsipuolena tai jalkapuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat kädet ja jalat tallella heitetään ikuiseen tuleen. Ja jos silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä menemään. Onhan parempi, että silmäpuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat silmät tallella heitetään helvetin tuleen.)
    Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.”