Hääparin kädet sydämen muodossa.

 

Mennään naimisiin!

Rakkautta kannattaa juhlia. Avioliitto on yhdessä elämistä, iloitsemista ja rakastamista – syvää sitoutumista toiseen ihmiseen. Kirkollisessa vihkimisessä liitolle pyydetään siunausta Jumalalta – liittoa kannattelevat ikuiset käsivarret.

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä oikeudellinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Liitto ei ole kiinni vain ihmisistä, vaan Jumala siunaa yhteistä elämää.

Avioliitto on Jumalan asettama, ja sen on tarkoituksena on aviopuolisoiden yhteys ja keskinäinen apu sekä lasten vastaanottaminen. Kristillinen avioliitto kuvaa kirkon ja Kristuksen suhdetta. Avioliiton solmiessaan mies ja nainen antavat aviolupauksen toisillensa, ja Jumala yhdistää heidät toisiinsa Jumalan sanalla ja rukouksella. Avioliittoon vihkiminen antaa ”vakuutuksen” perhe-elämälle. Raamatun opetus avioliitosta auttaa ymmärtämään, kuinka mies ja nainen täydentävät toisiaan. Avioliitto kutsuu kristittyä tehokkaasti pyhitykseen, vanhan ihmisen kuolettamiseen ja epäitsekkääseen rakkauteen jokapäiväisessä elämässä. Tähän seurakunnan armonvälineet antavat avun ja tuen.

Kirkkohäiden perusedellytyksenä on, että sekä morsian että sulhanen ovat rippikoulun käyneitä evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Toinen pariskunnasta voi olla myös jonkun muun kristillisen kirkon tai yhteisön jäsen.

Välttämättömiä kirkolliseen vihkimiseen liittyviä asioita ovat:

Häämusiikin tulisi sopia toimitukseen, joka on luonteeltaan jumalanpalvelus. Häämusiikista on aina syytä neuvotella kanttorin kanssa. Tarkempia esimerkkejä häämusiikiksi sopivista kappaleista löytyy täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Häät voivat olla suuret, juhla suvun ja ystävien ympäröimänä, tai pienimuotoiset, vaikka vain todistajien läsnäollessa. Mutta aina häät ovat juhlahetki arjen keskellä. Luodaan vihkitoimituksesta juhla, joka johdattaa kaikki osanottajia keskinäiseen rakkauteen ja uskollisuuteen sekä Jumalan sanan kuulemiseen.
 

Häiden suunnittelu seurakunnan kanssa

Pappi, kanttori ja vihkipaikka varataan kirkkoherranvirastosta. Vihkipaikkana voi toimia muukin kuin kirkko, esimerkiksi seurakuntakoti, yksityiskoti, kesämökki tai vaikkapa luonto. Kirkossa tapahtuvan vihkimisen häämusiikkiin liittyvissä asioissa kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä kanttoriin.

Myös hääjuhlaa varten voi varata seurakunnan juhlatilan