Iloa ja valoa jo 2021 vuotta
Pääsiäisen symbolit – munat, tiput, puput, kukot ja tulppaanit – ovat vanhoja kasvun ihmeen ja iloisten ylätysten kuvaajia
Pääsiäisaskartelu sopii kaikille lapsille katsomuksesta riippumatta. Myös munien maalaaminen tai värjääminen on perinteinen tapa juhlistaa pääsiäisen merkitystä.
Muna on luomisen, hedelmällisyyden, ylösnousemuksen, iankaikkisen ja uuden elämän vertauskuva. Uskonnollisen symbolina muna vertautuu Kristuksen hautaan, josta elämä eli Kristus murtautui ulos.
Pääsiäismunilla on myös käytännöllinen ravitsemukseen liittyvä selitys. Paaston aikana munien syönti oli aiemmin kielletty ja niitä kertyi varastoon.
Pääsiäisenä niistä sai sitten nauttia monin eri tavoin.
Munien maalaaminen kertoo pääsiäisen ilosta ja riemusta, ja niiden lahjoittaminen toisille ilahduttaa niin antajaa kuin pääsiäismunien saajaakin.
Rairuohon kasvattaminen, tai laajempana projektina kevätpuutarhan kasvattaminen yhdessä lasten kanssa, voidaan liittää katsomukselliseen traditioon Jeesuksen kokemuksista Getsemanen puutarhassa.
Aivan erityinen on rairuohon merkitys kasvun ja kevään ihmeen konkretisoitumisessa. Miten pienestä siemenestä kasvaa ihmeellisiä asioita, kukkia ja syötäviä versoja?
Teksti: Sylvia Hakari, Kasvuakatsomuksesta.fi/Suomen ev.lut. kirkko
Kuvat: Eija Korkia-Aho, Katja Lehto ja Aino-Sofia Koivisto
1.4.2021 16.17