Uutislistaukseen

Oulun piispan joulutervehdys

Seimen luota löytyy rauha

Seimen luota löytyy rauha

Oulun piispantalon pihalla on jouluseimi. Sen ohi ei voi kävellä pysähtymättä, sillä se suorastaan vangitsee katseen. Adventin aikana työpaikalle tullessani ihastelen päivittäin tuota puusta rakennettua seimiasetelmaa, jossa ihmishahmot ja eläimet ovat lähes luonnollisen kokoisia. Olen huomannut, että sen äärelle pysähtyvät monet kadun ohikulkijat. Joskus päiväkodin lapset tulevat ihan varta vasten ihastelemaan seimiasetelmaa.

Tänä syksynä julkaistu uusi epävirallinen Uuden testamentin käännös UT2020 käyttää seimestä ilmaisua ”eläinten heinät”. Uuden testamentin kreikankielisessä alkutekstissä fatne voi tarkoittaa eläinten ruokakaukaloa tai laajemmin rakennusta, tilaa tai paikkaa, jossa eläimiä ruokitaan tai johon ne kootaan suojaan. Käännetäänpä sana sitten ilmaisulla seimi tai eläinten heinät, niin jouluevankeliumissa merkitys on kuitenkin selvä. Kyse on paikasta, johon Jeesus, maailman Vapahtaja asetettiin heti syntymänsä jälkeen.

Tämän joulun alla katson piispantalon pihassa olevaan seimiasetelmaan toiveikkain silmin, silti huokaisten. Jospa ensi vuosi olisi parempi.
Kunpa koronan kulku saataisiin katkaistua ja pääsisimme taas puristamaan ystävän kättä. Kaipaamme niin kovin toistemme yhteyttä, läheisyyttä ja kosketusta. Sydämelleni nousee adventin rukous: Hoosianna! Oi auta, pelasta!

Katsokaamme sielumme silmillä siihen seimeen, johon Jeesus, maailman Vapahtaja syntyi. Eikö olekin ihmeellistä, että Jumalan Poika aloitti elämänsä tässä maailmassa juuri samalla tavalla kuin sinä tai minä; pienenä, alastomana, avuttomana. Jumala syntyi ihmiseksi syrjäiseen paikkaan. Hän oli täysin toisten armoilla, niin kuin kaikki vauvat syntyessään.

Jeesuksen syntyessä tähän maailmaan Jumala tuli konkreettisesti lähelle meitä, jakaen ihmisen osan ja olosuhteet. Ihmiseksi syntyneelle Jumalan Pojalle
maailman ja sen ihmisten kärsimykset eivät tänäkään jouluna ole vieraita. Hän tuntee elämämme ja osamme. Seimen ääreltä meitäkin kutsutaan
kääntymään lähimmäistemme puoleen. Seimen ääreltä avautuvat laajemmat näköalat toistemme yhteyteen, anteeksiantoon ja sovitukseen.

Hyvä ystävä, rohkaisen sinua tänä jouluna hiljentymään seimen ääreen ja etsimään sieltä rauhaa, jota tämä levoton maailma ei voi antaa. Seimeen
syntynyt Jeesus lupasi aikuiseksi vartuttuaan seuraajilleen näin: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista,
jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh.14:27)

Oulun piispa Jukka Keskitalo.

Siunattua joulua Sinulle ja läheisillesi!

Jukka Keskitalo
Oulun hiippakunnan piispa

21.12.2020 17.09