Halsuan seurakunta ennen ja nyt

Aluksi kirkon palvelut Halsualla olivat lähes olemattomat. Ei ollut kirkkoa eikä pappia. Kirkossakäyntipakko oli silti voimassa. Vuosina 1570-1670 pappi tuskin kävi Halsualla.

Kokkolan kuuluisa kirkkoherra Anders Chydenius kävi kinkereillä Halsualla vuonna 1778 ja hän totesi nuorison lukutaidon heikoksi. Muuten Chydenius totesi halsualaiset kunnon kristityiksi.

Halsuan rukoushuonekunta perustettiin Kokkolan seurakuntaan elokuussa vuonna 1824. Kokkolan seurakunnan kappeliksi Halsua tuli vuonna 1856. Kappeliksi tulo vaati sitkeyttä. Ensimmäinen kappelianomus jätettiin jo vuonna 1829 ja vasta viides anomus johti tulokseen. Myönteiseen päätökseen vaikutti Kanalan kylän siirto Halsuaan. Tuo ajanjakso Kokkolan kappelina oli lyhyt, sillä Vetelin kappelin tultua itsenäiseksi seurakunnaksi Halsuasta tuli Vetelin kappeli vuonna 1860. Lopullinen tavoite, itsenäisen seurakunnan perustaminen tapahtui vuonna 1906, jolloin Vetelin kappelista tuli kirkkoherrakunta.

halsuan_kirkko_2.jpgKirkon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi, kun Halsua oli vielä rukoushuonekunta. Vuosina 1825-1826 17-vuotias Jaakko Kuorikoski rakennutti isänsä Heikin suunnitelmien mukaan Halsualle kirkon, joka on pohjaltaan tasavartinen ristikirkko.

Kirkon paikaksi kaavailtiin aluksi Tofferin harjua. Valintaan vaikutti se, että sieltä oli tie Veteliin ja Kokkolaan. Kirkko rakennettiin kuitenkin Kauppisen harjulle, jossa se nyt sijaitsee keskellä pitäjää ja maisemallisesti kauniilla paikalla Halsuajärven läheisyydessä.

Halsualla oli tuolloin 37 sukua ja noin 400 asukasta.

kellotapuli.jpgKoska kirkon viereen ei pystytetty tapulia, kirkonkello oli sijoitettava kirkontorniin. Vuoden 1882 talvella piilukirveiden kalske kuului Kauppisen harjulta kauaksi. Juha Kuorikosken rakennuttama kellotapuli valmistui vielä samana vuonna.

Vuonna 1906 järjestetyt arpajaiset kartuttivat seurakunnan urkukassaa 1000 markalla. Kirkkoon saatiin lahtelaisen "Himanderin" 2-äänikertaiset urut. Ne voitiin sijoittaa juuri rakennetulle urkuparvelle.

Kirkossa suoritettiin vuosina 1968-1969 peruskorjaus, jolloin kirkkoon saatiin uudet urut, tehtiin pintamaalaus, entisöitiin alttaritaulu, asennettiin paanukatto pärekaton sijalle, tehtiin lämmitysjärjestelmä ja ripustettiin lahjoituksena saadut kristallikruunut. Korjauksen suunnitteli halsualainen arkkitehti Sulo Kalliokoski.

Viime peruskorjaus valmistui vuonna 2001. Suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Jorma Teppo Oy Oulusta.